Wat kun je doen als je kleinkinderen of vrienden gaan scheiden?

Als je kleinkinderen of vrienden gaan scheiden, kan je je soms machteloos voelen. Ook wanneer er andere mensen in je omgeving gaan scheiden. Je wil graag helpen, maar weet niet zo goed hoe. Dat is heel begrijpelijk. Ondanks dat een scheiding tussen twee personen speelt en je andermans problemen niet kan oplossen, kan je als naaste omgeving hen wel steunen.

Opa's en oma's

Het is voor opa's en oma's lastig om te zien dat hun kind relatieproblemen heeft en gaat scheiden. De kleinkinderen kunnen wel veel steun ervaren aan hun opa's en oma's als hun ouders gaan scheiden. Probeer geen partij te kiezen in de scheiding of negatief over de ene ouder te praten.

Tips voor opa's en oma's:

  • Wees er voor je kleinkinderen en probeer een positieve houding te hebben over allebei de ouders.
  • Als je (tijdelijk) geen contact hebt met je kleinkinderen, probeer hen dan wel bijvoorbeeld een verjaardagskaart te sturen. Zo zorg je ervoor dat ze weten dat jullie er ondanks de scheiding wel voor hen zijn. 
  • Wees trouw naar je eigen kind maar wordt geen onderdeel van de eventuele strijd. Wees er voor je kind maar probeer niet negatief over de andere ouder te praten.

Dit kan je als opa en oma nog meer betekenen.

Vrienden en kennissen

Als vriend(in) kun je je machteloos voelen als je vrienden gaan scheiden. Wees je bewust van je neutrale positie en probeer geen kant te kiezen. 

Tips voor vrienden en kennissen:

  • Luister naar het verhaal van je vrienden en hun kinderen. Je kan als vriend(in) een luisterend oor zijn waar ouders en kinderen behoefte aan hebben in deze moeilijke tijd.
  • Als je met de kinderen praat, vertel hen dan dat zij geen schuld hebben aan de scheiding. Leg hen uit dat het iets tussen hun ouders is en dat zij nog evenveel van hen houden.
  • Vraag de kinderen hoe ze zich voelen en hoe ze de situatie vinden. Probeer ook naar 'leuke dingen' te vragen. Hoe vinden de kinderen bijvoorbeeld hun nieuwe slaapkamer in het huis van een van hun ouders. 
  • Als je merkt dat de ouders nog blijven worstelen met de situatie of dat hun kinderen in de knel komen, moedig hen dan aan om professionele hulp te zoeken. Jij kunt als vriend(in) hun problemen alleen signaleren, niet oplossen.
     

Tips voor vrienden en kennissen.