Wat moet je regelen bij een scheiding?

Als jullie gaan scheiden, denken jullie misschien: wat moet je regelen bij een scheiding? Er zijn er veel (praktische) dingen waar jullie aan moeten denken. Zeker als jullie kinderen hebben. Dit kan soms overweldigend voelen. 

Vul hier de vragenlijst van de Rijksoverheid in voor een overzicht met waar jullie allemaal aan moeten denken. 

Maak samen afspraken

Als jullie besluiten om te gaan scheiden, is het belangrijk om alle afspraken (over woning, financiën, de kinderen) die jullie maken op papier te zetten. Wanneer jullie getrouwd zijn en de scheiding uiteindelijk officieel aanvragen, zet een advocaat deze afspraken in jullie scheidingsconvenant. Lukt het jullie niet om samen de afspraken op papier te zetten? Dan kunnen jullie daar ook hulp bij krijgen.

Welke afspraken jullie moeten maken, hangt ook af van wie het gezag over jullie kinderen heeft. 

De moeder heeft vanaf de geboorte automatisch gezag. Wanneer jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hebben jullie als ouders altijd gezamenlijk gezag over jullie kinderen.

Als jullie niet getrouwd zijn/geregistreerd partnerschap hebben, krijgt de andere ouder bij het erkennen van de kinderen ook gezag over de kinderen. Deze wet geldt vanaf 1 januari 2023.

Kinderen die erkend zijn voor 1 januari 2023 vallen nog onder de oude wetgeving. Als jullie kinderen voor deze datum zijn geboren, dan moeten jullie naast de erkenning het gezag nog apart regelen.

Wil je weten hoe het gezag geregeld is bij jullie? 

Het is handig om afspraken te maken over:

Financieel

Hoe jullie de financiën verdelen, hangt af van de manier waarop jullie samenleefden (huwelijk, geregistreerd partnerschap, geen van beiden). Het invullen van het Geldplan Scheiden kan jullie helpen om de eerste financiële gevolgen van de scheiding in kaart te brengen.

Het is handig om afspraken te maken over:

Juridisch

Als jullie samen alle afspraken op papier hebben gezet (of hier hulp bij hebben gehad), kan de scheiding door een advocaat worden aangevraagd. Het kan zijn dat er in de tussentijd al tijdelijke afspraken gelden – bijvoorbeeld over de kinderen of woning. Als jullie hier samen niet uitkomen, kan de advocaat om een ‘voorlopige voorziening’ vragen bij de rechter. Dat is een tijdelijke maatregel tot de scheidingsprocedure is afgerond. 
 

Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, kan je binnen 3 maanden in hoger beroep. Hiervoor is een advocaat verplicht. Als je langer dan 3 maanden wacht, staat de uitspraak van de rechter vast.  

De scheiding is officieel als de uitspraak van de rechter is ingeschreven bij de registers van de burgerlijke stand. De advocaat schrijft de scheiding hier na de termijn van 3 maanden in. Als jullie hier niet op willen wachten, kunnen jullie allebei een akte van berusting tekenen. Dan kan de advocaat de scheiding eerder inschrijven.  

Een scheiding aanvragen kost geld. De kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter heten griffiekosten. Als je een laag inkomen hebt, kun je bij de gemeente bijzondere bijstand aanvragen voor deze kosten. Neem voor meer informatie hierover contact op met je gemeente.

Ook een advocaat en mediator kosten geld. Als je een laag inkomen hebt, kun je subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand aanvragen.