De periode voor en tijdens de scheiding kan voor jullie en voor jullie kinderen onrustig zijn. Waar jullie kinderen normaal gesproken terecht kunnen bij jullie als ouders, is dat bij een scheiding niet meer vanzelfsprekend. Jullie zijn bezig met je eigen proces, en hebben vaak weinig ruimte om bij de emoties van jullie kinderen stil te staan. Dat is volkomen logisch. Daarbij willen kinderen hun ouders niet extra belasten met eigen emoties.
Het is belangrijk dat jullie kinderen in deze periode bij iemand terecht kunnen. Het kan fijn zijn als dat iemand is die niet nauw betrokken bij de scheiding is. Voor kinderen is het fijn als diegene geen oordeel heeft over de situatie en geen ‘kant’ kiest. Hiervoor kun je denken aan:
- Steunfiguur Kind
- De school
- Vrienden/buren/andere familieleden: een scheiding heeft niet alleen een impact op het gezin, maar ook op de (betrokken) omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opa’s en oma’s. Welke personen staan dichtbij jullie kinderen en kunnen er voor hen zijn?
- Villa Pinedo
Naast dat jullie kinderen bij iemand terecht moeten kunnen, is het voor jullie als ouders ook belangrijk om met iemand over de scheiding en het proces te kunnen praten. Misschien is er iemand in je sociale netwerk bij wie je terecht kan om je hart te luchten en je emoties de ruimte te geven. Dat kan ook in een georganiseerde ScheidingsATLAS groep in de buurt zijn. Het is belangrijk en fijn om met iemand erover te praten die minder nauw betrokken is.
Mogelijke gevolgen
Ieder kind is anders, en ook elke scheiding is anders. Het hangt af van het verloop van de scheiding, welke mogelijke gevolgen er kunnen zijn voor kinderen. Onderstaande psychologische gevolgen kunnen voorkomen, maar dit betekent niet dat dit ook voor jullie kinderen geldt. Blijf in contact met jullie kinderen en schakel eventueel hulp in als dat nodig is.
Mogelijke gevolgen waar jullie als ouders op kunnen letten:
- Somberheid
- Terugtrekken
- Angsten (verlatingsangst)
- Terugval in ontwikkeling (met name bij jonge kinderen): bijv. bedplassen
- Psychosomatische klachten (fysieke klachten die een psychische oorzaak hebben): bijv. hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen
- Concentratieproblemen.
- Schuldgevoelens: kinderen kunnen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding, dit kan een zware last zijn voor je kind
- Boosheid/opstandig gedrag: sommige kinderen uiten hun verdriet/angst/onbegrip door zich opstandig te gedragen
- Grenzen opzoeken
- Verminderd zelfvertrouwen en vertrouwen in je omgeving
- Problemen in (vriendschaps)relaties
- Parentificatie (het ‘zorgen voor’ wordt omgedraaid: kinderen gaan voor hun ouders zorgen in plaats van andersom)
De leeftijd van jullie kinderen heeft ook invloed op hoe ze reageren op de scheiding. Pubers zullen anders reageren dan bijvoorbeeld peuters. Veel gedrag van kinderen wordt in eerste instantie beïnvloed door hun leeftijd.